Vind en betaal een assistent met je persoonsvolgend of persoonlijk assistentiebudget

Ben jij een budgethouder met een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) of een Persoonsvolgend Budget (PVB)? Zoek je een betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde assistent om je te ondersteunen in je dagelijkse leven? Dan ben je bij Exxtra aan het juiste adres! Wij begrijpen dat het vinden van de perfecte assistent cruciaal is voor een soepel verloop van jouw dagelijkse activiteiten.

Budgethouder bij Exxtra

Schakel Exxtra in om jouw zorgbudget te beheren.

Heb je al een assistent?

Ook dan kan je bij Exxtra terecht voor verdere ondersteuning.

Hoe je persoonlijke assistent vinden en betalen met je PV- of PA-budget?

Als budgethouder met een PV- of PA-budget kan het moeilijk zijn om een geschikte assistent te vinden en deze op de juiste manier uit te betalen. Dit proces kan tijdrovend en verwarrend zijn. Exxtra biedt via haar deeleconomie platform de perfecte omgeving aan waar je als budgethouder je assistent kan vinden en vergoeden.

Ervaar de voordelen van ons platform

Ons platform is speciaal ontworpen om budgethouders te helpen bij het vinden én betalen van een assistent via hun persoonsvolgend of persoonlijk assistentiebudget. Hier zijn de voordelen die u kunt verwachten:

 • Persoonlijke begeleiding door onze medewerkers
 • Gemakkelijke toegang tot een netwerk van gekwalificeerde assistenten
 • Eenvoudig beheer van uw budget en betalingen
 • Ondersteuning bij het opstellen van zorgovereenkomsten
 • Betrouwbare en veilige transacties
 • Verzekering voor u en uw assistent

Waarom voor ons kiezen?

Met onze jarenlange ervaring in de sector begrijpen we de complexiteit van het werken met een persoonsvolgend of persoonlijk assistentiebudget. We hebben ons platform speciaal ontwikkeld om deze processen zo eenvoudig mogelijk te maken, zodat u zich als budgethouder kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het vinden van de juiste assistent en het ontvangen van de ondersteuning die u nodig heeft in uw dagelijks leven. Via ons deeleconomie platform vind je direct de weg naar persoonlijke thuishulp en moet je je geen zorgen maken over onnodig veel administratie.

Hoe besteed je je PV- of PA-budget?

Meld je aan

Meld je online aan, bel ons of boek een huisbezoek. Heb je al een assistent? Of ben je op zoek? We gaan graag voor je aan de slag.

Registreer de prestatie

Maandelijks registreer je de prestatie van je assistent. De methode kies je zelf: online, offline? Het is sowieso makkelijk & snel.

Betaal je assistent

Je ontvangt een betalingsuitnodiging die je kan betalen met je PVB/PAB (VAPH). Nadien is de factuur automatisch onderweg!

Exxtra betaalt je assistent uit

Exxtra zorgt binnen 7 werkdagen voor een vlotte & correcte uitbetaling. Zo kan je op beide oren slapen wat de financiële kant betreft.

Flexibiliteit en betrouwbaarheid

Wij begrijpen dat flexibiliteit voor jou als PV- of PA-budgethouder cruciaal is. Of je nu dagelijkse ondersteuning nodig hebt of specifieke taken wilt uitbesteden, onze assistenten staan voor je klaar. Je kunt altijd rekenen op hun betrouwbaarheid en professionaliteit.

Wat vinden onze budgethouders?

“Dankzij dit platform vond ik eindelijk een geschikte assistent en verliep de betaling zonder gedoe. Ik raad het ten zeerste aan!”

“Ik was wanhopig op zoek naar een manier om mijn persoonsvolgend budget efficiënt te beheren. Dit platform heeft me enorm geholpen.”

“Ik ben erg blij met de gebruiksvriendelijkheid van dit platform. Het bespaart me veel tijd en stress.”

Schrijf je in

Wij begrijpen dat flexibiliteit voor jou als PV- of PA-budgethouder cruciaal is. Of je nu dagelijkse ondersteuning nodig hebt of specifieke taken wilt uitbesteden, onze assistenten staan voor je klaar. Je kunt altijd rekenen op hun betrouwbaarheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen & antwoorden

Hieronder vind je de belangrijkste vragen per categorie. Geen geschikt antwoord gevonden? Bel ons gerust op het nummer 0471 66 11 39 (tijdens de kantooruren).

Budgethouder

Een budgethouder is een persoon met een beperking of zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger aan wie het budget wordt toegekend. Je bepaalt zelf welke zorg en ondersteuning je wenst te besteden met je budget, binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

Het uurtarief wordt onderling afgesproken tussen opdrachtgever/budgethouder en klusser/assistent. De opdrachtgever geeft de prestaties door na afloop van een bepaalde periode en dit op basis van de werkelijk gepresteerde uren. Je kiest als opdrachtgever zelf of je dit tweewekelijks of eerder maandelijks doet.

Het is de bedoeling dat de prestaties digitaal ingegeven worden op ons platform. Hierbij zal de opdrachtgever/budgethouder dadelijk een betalingsuitnodiging ontvangen. Zodra Exxtra de betaling ontvangen heeft, vergoeden wij onmiddellijk de klusser/assistent.

Het bedrag van €7.460 is de som van de gepresteerde uren x het uurloon, plus de servicekost die de opdrachtgever hierop betaalt, plus de BTW op vermelde servicekost.

Stel je hebt 30 uur gepresteerd aan een uurtarief van €10. Dan zou je denken dat de assistent €300 verdient, maar wat betaalt de budgethouder dan juist? Wel, dan tel je bij die €300, 14% servicekosten en 21% BTW op die 14% servicekosten.

300 + (14% * 300) + (21% * (14% *300)) = 300 + 42 + 8,82 = €350,82

De budgethouder zal dus uiteindelijk €350,82 betalen.

Hoe zit het dan met de assistent? Wel, de assistent heeft in dit geval €350,82 van het maximale bedrag van €7.460 verdiend. Dat wil zeggen dat de assistent nog €7.109,18 mag verdienen dat jaar. We mogen het woord verdienen bij die €350,82 echter niet letterlijk nemen, want op die €350,82 wordt nog 10,7% belastingen geheven. Het resterende bedrag wordt van de oorspronkelijke €300 afgetrokken.

300 – (10,7% * 350,82) = 300 – 42 = €262,46

De assistent krijgt dus uiteindelijk €262,46 voor zijn gepresteerde uren.

Wil je als persoon met een beperking een persoonsvolgend budget ‘PVB’ aanvragen bij het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap (VAPH)? Volg deze stappen voor de aanvraagprocedure:

 1. Informatie verzamelen: Verzamel alle nodige informatie over je zorgbehoeften en levenssituatie.
 2. Contact met Dienst Ondersteuningsplan (DOP): Neem contact op met de Dienst Ondersteuningsplan (DOP) voor begeleiding bij het opstellen van je persoonlijk ondersteuningsplan.
 3. Aanvraag indienen bij het VAPH: Dien je aanvraag in bij het VAPH met het ingevulde ondersteuningsplan en de nodige documenten.
 4. Multidisciplinair onderzoek: Het VAPH voor een onderzoek uit om je zorgbehoeften te beoordelen.
 5. Toekenning en budgetbepaling: Bij goedkeuring ontvang je een toekenning en wordt je PVB-budget bepaald op basis van je zorgnood.

Nodige documenten:

 • Identiteitsbewijs
 • Medische verslagen en attesten
 • Ondersteuningsplan opgesteld in samenwerking met DOP
 • Financiële informatie

Volg deze stappen en zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt om je aanvraag soepel te laten verlopen. Voor meer gedetailleerde informatie, raadpleeg de officiële website of neem contact op met onze experts voor persoonlijk advies.