Budgethouder? Vergoed eenvoudig je naasten met Exxtra

Ben jij een budgethouder met een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) of een Persoonsvolgend Budget (PVB)? Wil je graag je familielid, vriend(in), of mantelzorger die je helpt met huishoudelijke- of zorgtaken vergoeden met je PV- of PA-budget? Ontdek hoe ons deeleconomieplatform jou en je assistenten kan helpen om legaal samen te werken via deeleconomie.

Budgethouder & assistent – Hulp via Exxtra

Bijverdienen naast je job? Word assistent bij Exxtra.

Hoe je persoonlijke assistent betalen met je PV- of PA-budget?

Als budgethouder met een PV-of PA-budget kan het een uitdaging zijn om een geschikte methode te vinden om je assistent correct te kunnen verlonen. Exxtra biedt een op maat gemaakt platform aan waar je als budgethouder ja assistent kunt vergoeden en een extra assistent kan inschakelen. Schrijf je eenvoudig in als budgethouder met je assistent.

Ervaar de voordelen van ons platform

Ontdek de voordelen van Exxtra, speciaal ontworpen om budgethouder te ondersteunen bij het vinden en betalen van een assistent via hun persoonsvolgend of persoonlijk assistentiebudget.

 • Persoonlijke begeleiding door onze medewerkers
 • Gemakkelijk toegang tot een netwerk van gekwalificeerde assistenten
 • Eenvoudig beheer van je budget en betalingen
 • Ondersteuning bij het opstellen van voorovereenkomsten
 • Betrouwbare en veilige transacties
 • Verzekering voor jou en je assistent
 • Persoonlijke begeleiding door onze medewerkers

Hoe besteed je je PV-of PA-budget?

Meld je aan als budgethouder

Meld je online aan, bel ons of boek een huisbezoek. Heb je al een assistent? Of ben je op zoek? We gaan graag met je aan de slag.

Registreer je prestatie

Maandelijks registreer je de prestatie van je assistent. De methode kies je zelf: online of offline, makkelijk en snel.

Betaal je assistent

Je ontvangt een betalingsuitnodiging, die je kan betalen met je PVB/PAB (VAPH). Nadien is de factuur automatisch onderweg!

We betalen je assistent uit

Exxtra zorgt binnen 7 werkdagen voor een vlotte en correcte uitbetaling. Zo kan je op beide oren slapen wat de financiële kant betreft.

Waarom kiezen voor Exxtra?

Met jarenlange ervaring begrijpen we de complexiteit van het werken met een persoonsvolgend of persoonlijk assistentiebudget. Exxtra’s deeleconomieplatform, erkend door het VAPH, helpt je hiermee. Exxtra concentreert zich op het correct vergoeden van je assistenten jij ontvangt de ondersteuning die je nodig hebt, zonder administratieve bezorgdheden. Daarnaast regelen wij de verzekering voor budgethouders en assistenten.

Flexibiliteit en betrouwbaarheid

Flexibiliteit is cruciaal voor PV-of PA-budgethouders. Of je nu dagelijkse ondersteuning of specifieke taken nodig hebt. Wanneer je eigen assistent even niet beschikbaar is staan onze assistenten voor je klaar.

Wat onze gebruikers zeggen

Dankzij dit platform vond ik eindelijk een geschikte assistent en verliep de betaling zonder gedoe. Ik raad het ten zeerste aan!

Ik was wanhopig op zoek naar een manier om mijn persoonsvolgend budget efficiënt te beheren. Dit platform heeft me enorm geholpen.

Ik ben erg blij met de gebruiksvriendelijkheid van dit platform. Het bespaart met veel tijd en stress.

Schrijf je in als budgethouder en assistent

Maak gebruik van ons platform om gemakkelijk een assistent te vinden en te betalen met je persoonsvolgend of persoonlijk assistentiebudget. Neem contact met ons op voor meer informatie of meld je eenvoudig aan als budgethouder samen met je assistent.

Veelgestelde vragen & antwoorden

Hieronder vind je de belangrijkste vragen per categorie. Geen geschikt antwoord gevonden? Bel ons gerust op het nummer 0471 66 11 39 (tijdens de kantooruren).

Assistent

Iedereen. Persoonlijke assistenten hebben geen specifieke opleiding nodig. Belangrijk is dat je graag zorg draagt voor anderen.

Het takenpakket van een persoonlijk assistent:

Als persoonlijk assistent bied je als het ware hulp en ondersteuning bij de dagdagelijkse activiteiten van de andersvalide.

 • Je biedt hulp en ondersteuning bij dagdagelijkse activiteiten in de meest brede zin.
 • Je biedt assistentie in de niet professionele sfeer.
  • Dit kan gaan om hulp bij het wassen, aankleden, koken, boodschappen, ondersteuning bij vrije tijdsbesteding, vervoer, gezelschap,…
   • Voor specifieke medische verzorging dient de opdrachtgever/budgethouder professionals in te schakelen.

Je kan als budgethouder meerdere assistenten ter ondersteuning inschrijven. Je contactpersoon bij Exxtra kan je hier verder in begeleiden.

Beide systemen kunnen gecombineerd worden als onderstaande voorwaarden voldaan zijn:

 • Een verschillend takenpakket.
 • In een andere periode. Je kan in het ene systeem eerst hulp bieden en dan overstappen naar het andere systeem.

De inkomsten uit beide systemen moeten niet worden opgeteld. In beide systemen kan het maximum bedrag worden bijverdiend.

 • Persoonlijke aanpak. Onze consulenten komen tot bij jou.
 • Makkelijk online platform:
  • Waar je transparant jouw prestaties en documenten kan raadplegen.
 • Je bent verzekert:
  • Wil je Exxtra bijverdienen? Via ons vernieuwd platform zoeken we samen naar een match.
 • Toegang tot ons EKIVITA platform. Via dit platform kan je via exclusieve kortingen tot duizenden euro’s per jaar besparen.
 • Exxtra is meer dan deeleconomie. Via onze collega’s van TRIXXO Jobs kan je ook via ons aan de slag als persoonlijk assistent op basis van uitzendcontracten.

Budgethouder

Een budgethouder is een persoon met een beperking of zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger aan wie het budget wordt toegekend. Je bepaalt zelf welke zorg en ondersteuning je wenst te besteden met je budget, binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

Het uurtarief wordt onderling afgesproken tussen opdrachtgever/budgethouder en klusser/assistent. De opdrachtgever geeft de prestaties door na afloop van een bepaalde periode en dit op basis van de werkelijk gepresteerde uren. Je kiest als opdrachtgever zelf of je dit tweewekelijks of eerder maandelijks doet.

Het is de bedoeling dat de prestaties digitaal ingegeven worden op ons platform. Hierbij zal de opdrachtgever/budgethouder dadelijk een betalingsuitnodiging ontvangen. Zodra Exxtra de betaling ontvangen heeft, vergoeden wij onmiddellijk de klusser/assistent.

Het bedrag van €7.460 is de som van de gepresteerde uren x het uurloon, plus de servicekost die de opdrachtgever hierop betaalt, plus de BTW op vermelde servicekost.

Stel je hebt 30 uur gepresteerd aan een uurtarief van €10. Dan zou je denken dat de assistent €300 verdient, maar wat betaalt de budgethouder dan juist? Wel, dan tel je bij die €300, 14% servicekosten en 21% BTW op die 14% servicekosten.

300 + (14% * 300) + (21% * (14% *300)) = 300 + 42 + 8,82 = €350,82

De budgethouder zal dus uiteindelijk €350,82 betalen.

Hoe zit het dan met de assistent? Wel, de assistent heeft in dit geval €350,82 van het maximale bedrag van €7.460 verdiend. Dat wil zeggen dat de assistent nog €7.109,18 mag verdienen dat jaar. We mogen het woord verdienen bij die €350,82 echter niet letterlijk nemen, want op die €350,82 wordt nog 10,7% belastingen geheven. Het resterende bedrag wordt van de oorspronkelijke €300 afgetrokken.

300 – (10,7% * 350,82) = 300 – 42 = €262,46

De assistent krijgt dus uiteindelijk €262,46 voor zijn gepresteerde uren.

Wil je als persoon met een beperking een persoonsvolgend budget ‘PVB’ aanvragen bij het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap (VAPH)? Volg deze stappen voor de aanvraagprocedure:

 1. Informatie verzamelen: Verzamel alle nodige informatie over je zorgbehoeften en levenssituatie.
 2. Contact met Dienst Ondersteuningsplan (DOP): Neem contact op met de Dienst Ondersteuningsplan (DOP) voor begeleiding bij het opstellen van je persoonlijk ondersteuningsplan.
 3. Aanvraag indienen bij het VAPH: Dien je aanvraag in bij het VAPH met het ingevulde ondersteuningsplan en de nodige documenten.
 4. Multidisciplinair onderzoek: Het VAPH voor een onderzoek uit om je zorgbehoeften te beoordelen.
 5. Toekenning en budgetbepaling: Bij goedkeuring ontvang je een toekenning en wordt je PVB-budget bepaald op basis van je zorgnood.

Nodige documenten:

 • Identiteitsbewijs
 • Medische verslagen en attesten
 • Ondersteuningsplan opgesteld in samenwerking met DOP
 • Financiële informatie

Volg deze stappen en zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt om je aanvraag soepel te laten verlopen. Voor meer gedetailleerde informatie, raadpleeg de officiële website of neem contact op met onze experts voor persoonlijk advies.